YEŞİL SERTİFİKA NEDİR

Yeşil Bina sertifikaları, binaların enerji, su kullanımı, atık üretimi, malzeme seçimi ve daha fazlasını içeren alanlardaki performansına bakan bir puanlama sistemine dayanmaktadır; yapılan çalışmalar kurumların yapılarında dekarbonizasyon hedeflerine ulaşmalarına da yardımcı olur.

Kuruluşlar, süreçlerinin ve yapılarının çevresel etkilerini daha iyi anlamalarına ve iyileştirmelerine yardımcı olmak için yeşil sertifikaya sahip olabilirler.

Diğer uluslararası yeşil bina sertifikalarına rakip olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan YeşilSertifika (Yes-Tr) ile Türkiye’deki yeşil bina sertifikalı binaların sayılarında artış olması hedeflenmektedir.

YEŞİLSERTİFİKA HAKKINDA

GENEL BİLGİLER

Çevre dostu yapı sertifikası almak gönüllülük esaslıdır ve isteğe bağlıdır. 

Yeşil bina sertifikası almak isteyen bina veya yerleşme sahibi, Bakanlıkça yetkilendirilen yeşil sertifika uzmanlarından ve değerlendirme kuruluşundan hizmet alır. AECO YeşilSertifika danışmanlık hizmetini yönetmeliğe uygun olarak sunmaktadır.

Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Yönetmeliği’nin amacı binalar ve yerleşmelerin doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanarak çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmak için değerlendirme ve sertifikalandırma sistemlerinin oluşturulmasına; yeşil sertifika uzmanlarının, yeşilsertifika değerlendirme uzmanlarının ve eğitici kuruluşların nitelikleri ile yeşil bina ve yeşil yerleşmelerin değerlendirme kriterlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir. AECO uzmanlığında sertifikasyon süreci sorunsuz olarak ilerler ve sürdürülebilirlik kriterlerine göre çalışmaların yapıldığı projeler yeşil bina sertifikası ile ödüllendirilir.

 

Yeşil Sertifika, ulusal bir sertifikasyon sistemi olup, içeriğinin çoğu uluslar arası sertifikasyon sistemlerine oldukça benzerdir. Dolayısı ile teşvik vb. desteklerden faydalanmak için ulusal sertifika alınırken, uluslar arası alanda bilinirliği yükseltmek adına da, LEED, EDGE, BREEAM, WELL gibi diğer sertifikaların alınması düşünülebilir. AECO uzman ekibi ile tüm yeşil bina sertifikasyon sistemleri için hizmet vermektedir.

Sık Sorulan Sorular

YeşilSertifika İçin Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Yeşil Sertifikayı Kim Veriyor?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının oluşturduğu Yeşil Sertifika belgesinin alınabilmesi için öncelikle YeşilSertifika Uzmanı tarafından hazırlanan belgeler Değerlendirme Kuruluşunda görevli YeşilSertifika Değerlendirme Uzmanı tarafından kontrol edilir ve onaylanır. Bu süreç neticesinde projenin yeşil bina sertifikasını almaya uygun olduğu görülürse YeşilSertifika Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanır.

Yeşil Bina Sertifika Danışmanı Kimlerdir?

Nitelikleri Bakanlık tarafından belirlenen ve Bakanlık veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitici kurum veya kuruluşlar tarafından verilen eğitimde başarılı olan kişiler YeşilSertifika Uzmanı olarak adlandırılırlar ve danışmanlık hizmeti sunabilirler.  AECO bünyesinde YeşilSertifika Uzmanı (YESU) barındırmaktadır.

Diğer Yeşil Bina Sertifikaları

Yeşil bina sertifikası olarak adlandırılabilecek bir çok sertifikasyon sistemi bulunmakta olup dünyada en çok tercih edilen yeşil bina sertifikaları LEED ve BREEAM sertifikalarıdır. Yakın zamanda dünya ticaret bankası tarafından oluşturulan EDGE sertifikası da dünya çapında yaygınlığını artırmaktadır. Türkiye’de en fazla LEED sertifikası rağbet görmekte ve LEED sertifikalı yeşil bina sayıları gün geçtikte artmaktadır.

Yeşil Sertifika’nın Bedeli Ne Kadar?

YeS-TR sertifikası maliyetleri içerisinde kayıt ve değerlendirme bedelleri bulunmaktadır. 

Kayıt bedeli yapı başına belirlenir ve projenin sisteme kaydı ile ödenir. 

Değerlendirme bedeli proje alanına göre belirlenmektedir ve TÜÇA tarafından yapılan değerlendirme sonucunda sertifika alınması uygun görülür ise ödenerek sertifika alınır.

Ulusal YeşilSertifika Sistemi (YeS-TR) Nedir?

Yeşil binalar ile yeşil yerleşmelerin sertifikalandırma sürecinin çevrimiçi olarak işletilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan sistemi ifade etmektedir.

Yeşil Sertifika Nedir?

Ürün ve Malzemelere Sertifika Alınabilir Mi?

Yeşil Bina Sertifikası yalnızca binalara verilmektedir. Sertifikasyon kriterleri içerisinde yer alan başlıklarda, çevre dostu ürünlerin kullanımı teşvik edilmekte; binada kullanılacak ürün ve malzemeler için bazı gereklilikler yer almaktadır. Her ürün grubu için değişiklik gösteren bu kriterler için, ilgili projenin danışmanından bilgi alınabilir.

Binama / Projeme YeşilSertifika Alabilir Miyim?

AECO, yapıların yeşil bina sertifikaları almaları için danışmanlık hizmeti vermektedir. Yeşil bina ilkelerine uygun tasarım ve inşaat konusunda da mimar, mühendis ve saha ekiplerine gerekli danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

AECO, son 10 yıldır müşterilerine yeşil bina sertifikasyon hizmetleri sunan sertifikalı bir yeşil bina danışmanlık firmasıdır. Yeşil sertifikaya başvurmak için formu doldurmanız ve gerekli tüm belgeleri bize sağlamanız gerekecektir.